ÖĞRENCİLERİN STAJ SORUNUNA ÇÖZÜM YOLU SUNUYORUZ
DTO Denizcilik Eğitimi Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Sertkaya; ulusal ve uluslararası mevzuat gereği öğrencilerin staj gemisi ve atölye tesisi bulmakta ciddi sorun yaşadıklarını belirtti ve bu sorunun çözümünün mümkün olduğunu vurguladı.
Ekol Denizcilik ve Akademi Denizcilik Genel Müdürü Yusuf Sertkaya her platformda dile getirdikleri bu sorunun çözümüne ilişkin bilgiler verdi. Aynı zamanda DTO Eğitim Komisyonu Başkanı da olan Yusuf Serkaya, İdare tarafından okul veya eğitim gemisi olarak yetkilendirilen ve işletim düzeyinde eğitim veren, diğer eğitim kurumlarına da öğrenci miktarına göre İdare tarafından tespit edilecek oranda staj kontenjanı vermeleri durumunda gemilere bazı kolaylıklar sağlanabileceğini ifade etti. Bu kolaylıkların neler olabileceğine değinen Sertkaya, “Bu gemilerin Türk limanlarına uğradıkları veya Boğaz geçişi yaptıkları sırada oluşacak liman masraflarında, Boğaz geçiş harç ve rüsumlarında, pilotaj ücretleri ve benzeri diğer harcama ve masraflarında indirim yapılabilir” dedi.
STAJ YAPILACAK ATÖLYE TESİSİ BULMAKTA SIKINTI YAŞANIYOR
Bir diğer sorunun da staj yapacak atölye tesisi bulmak olduğuna dikkat çeken Yusuf Serkaya, özellikle uzakyol makine mühendisi, makine zabiti, sınırlı makine zabiti ve elektro teknik zabitlerinin 3 ila 6 ay arasında zorunlu olarak atölye tesisinde staj yapma zorunluluklarını dile getirdi. Bu sorunun çözümü için de çalıştıklarını vurgulayan Sertkaya, “Atölye Geliştirme Beceri Eğitimi”nin mevcut akademik eğitim dışında mevzuata uygun olarak hazırlanacak programa istinaden kurs/eğitim olarak verilebileceğinin altını çizdi. Yusuf Sertkaya; “Atölye ve elektro teknik laboratuarları İdare tarafından onaylanan eğitim kurumlarının da, Gemi Adamları Eğitim Bilgi Sistemi üzerinden bu eğitimi vermek üzere de yetkilendirilebilirler” dedi.